De beschadiging van (de structuur van) de cel wordt veroorzaakt door vrije radicalen, ongeacht of de oorzaak van fysische, chemische of biologische aard is. Veranderde leef- en voedingsgewoonten, industrialisatie, technologie en de vervreemding van de natuur hebben ertoe geleid dat de belasting van het organisme met vrije radicalen sterk is toegenomen. Bijna 80% van alle stofwisselingsziekten worden door milieuvervuiling (voornamelijk door zware metalen) veroorzaakt. Hoe groot de invloed van zware metaalionen kan zijn, toont de studie van Blumer en Reich*. Zij vonden bij een hoge loodbelasting een 900-voudige stijging van bepaalde soorten tumoren Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn minstens 60% van alle chronische en acute ziekten primair op vergiftiging met zware metalen terug te voeren.
Lees meer over zware metalen
Sinds kort wordt ook het antagonisme van zink – koper en ijzer – calcium steeds meer in verband gebracht met defecten van het immuunsysteem en bepaalde stofwisselingsziekten. Wanneer er sprake is van een intoxicatie van bijvoorbeeld anorganisch zink, kan dit leiden tot het verdringen van calcium, ijzer en koper uit het lichaam. Deze verdrongen stoffen kunnen gesupplementeerd worden, maar effectiever is het verwijderen van de zware metalen door therapie.
De anti-oxidanten-therapie wordt tegenwoordig in reguliere ziekenhuis en huisartspraktijk gepropageerd. Ook daarbij is het echter belangrijk te weten welk zwaar metaal in welke hoeveelheid aanwezig is.
De huidige methoden voor het bepalen van zware metalen zijn tijdrovend en duur. Afgezien hiervan stelt het resultaat bij zink en koper door middel van vlamfotometrie enigszins teleur omdat, door het opwerken van het serum, niet meer vastgesteld kan worden of zink en koper in het lichaam in gebonden (organische) dan wel in de ongewenste niet-gebonden (anorganische) vorm aanwezig was.
Met de zware metalen test kan binnen enkele minuten vastgesteld worden of er sprake is van vrije zware metalen radicalen in het lichaam. Het is zowel een kwalitatieve als een kwantitatieve test, eenvoudig en goedkoop. Bovendien kan kwikvergiftiging als gevolg van amalgaamvullingen bepaald worden. Ook kunnen bijna alle stoffen en materialen in een oplossing van gedestilleerd water op zware metalen getest worden. Dit betekent dat medische diagnostiek niet alleen in urine, maar ook in de omgeving van de patiënt mogelijk is.
Bepaalde zware metalen tests moeten in de urine binnen 24 uur bepaald worden. Deze tests kunnen daarom niet per post worden toegezonden.
*Blumer, W. en T. Reich (1980) Leaded gasoline – A cause of cancer. Environmental International 1980(3), 465.