Skip to main content

HPU (Hemopyrrollactamurie)

Bij HPU scheidt het lichaam een stof, HPL-complex genaamd, in de urine uit. Deze uitscheiding duidt op een storing in de heemsynthese, waarbij eveneens meer Copro I in de urine wordt uitgescheiden. Een koolhydraatvrije voeding laat de uitscheiding sterk toenemen; het gebruik van pyridoxaal-5-fosfaat, zink en mangaan laat de uitscheiding op den duur verminderen.

HPU en dan…?

Chronische vermoeidheid, overgewicht, hoofpijn, maag- en darmklachten, allergieën en slaapstoornissen behoren tot de meest voorkomende gezondheidsklachten, vooral bij vrouwen.

Dr. J. Kamsteeg ontdekte dat bij veel van deze klachten sprake is van een verhoogde uitscheiding van één bepaalde stof in de urine. Bijna tien procent van alle vrouwen en ruim één procent van de mannen blijkt positief te scoren op een HPU-urinetest.

Dit boek geeft de meest actuele informatie rond HPU. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan mechanismen die ten grondslag liggen aan de klachten, zoals fructose-intolerantie en glutenintolerantie, maar ook aan de mogelijke behandeling. In detail wordt ingegaan op ziekten die frequent voorkomen bij een positieve HPU-score zoals diabetes, de ziekte van Hashimoto(een autoimmuun-schildklierziekte) en PBC (een leverziekte). Citaten van mensen met een positieve HPU-score ondersteunen de tekst.

Bestellen