< vorige

Nieuwe richtlijnen voor het declareren van allergenen in voedingsmiddelen binnen EU in voorbereiding

Inleiding

Slecht 0,2% van de bevolking reageert op hulpstoffen in de voeding. Mat name kleurstoffen spelen daarbij en grote rol. De gele kleurstof E102, tartrazine is vanwege zijn allergische reacties erg bekend geworden. Deze stof mag bijvoorbeeld in een aantal landen van de Europese Gemeenschap alleen nog in bijzondere gevallen, zoals likeuren, verwerkt worden. Door het harmonisatieprincipe van de EG, zullen producten uit andere landen waarin E102 is toegestaan bijvoorbeeld weer op de Duitse markt kunnen voorkomen. Vanwege de toename van allergische reacties door voedingsmiddelen werkt de EG aan een richtlijn voor het declareren van allergenen in voedingmiddelen. Deze richtlijn wordt op zijn vroegst over 1-2 jaar verwacht.

English

New guideline for the declaration of allergens in food within the EC is preparation

Just 0,2 percent of the population react on food additives. Especially dyes play an important role. The yellow additive E102, tartrazine is well known because of its allergic reactions. In many countries of the common market, as Germany, this additive may only used in alcoholic beverages, like liquors. Because of the harmonisation, products with E102 from other countries can appear on the German market. Because of the increase of allergic reactions by food, the Common market is making a guideline for the declaration of allergens in foods. This guideline is expected within one to two years.

Deutsch

Neuer EU-richtlinie zur Deklaration von Allergenen im Lebensmittel in vorbereitung.

Nur 0,2 Prozent der Bevölkerung reagieren auf Nahrungszusatzstoffe wie Farbstoffe. Der gelbe Farbstoff E 102, der häufiger Reaktionen hervorruft, durfte nur noch in Ausnahmefällen, beispielsweise in alkoholischen Getränken, verwendet werden. Allerdings könne E 102 durch die Vereinheitlichung in der EU nun auch wieder auf den deutschen Markt geraten. Derzeit werde aber auf Grund der Zunahme von Nahrungsmittelallergien an einer EU-Richtlinie zur Deklaration von Allergenen in Lebensmitteln gearbeitet. Bis zu deren Umsetzung würden noch ein bis zwei Jahre vergehen.

< vorige