< vorige

Bewijs voor IgG-allergie geleverd!

Er zijn er voor een aantal ziekten sterke aanwijzingen dat IgG-allergie/intolerantie hiervoor (mede) verantwoordelijk is. Deze reacties worden in Groot-Brittannië aangeduid als ‘Food Intolerance’. Voor IBS (spastische darm) en migraine zijn onderzoeken gedaan om dit aan te tonen. In oktober 2004 verschenen de eerste publicaties die het verband tussen IBS en IgG-voedselreacties bevestigen. Prof. N. Read voorzitter van IBS Network verklaarde daarop:

‘Dit is de eerste keer dat een verandering in de voeding gebaseerd op een commercieel verkrijgbare bloedtest, waarbij getest wordt op voedselintolerantie, onderworpen is aan wetenschappelijk onderzoek en blijkt effectief te zijn. Het lijkt er op dat het IgG bloedonderzoek, zoals aangeboden wordt door Yorktest, een zinvol advies is, om wijzigingen in de voeding door te voeren, in het kader van zelfhulp bij IBS (spastische darm) . Daarom adviseert het IBS Network deze test aan onze leden.’

Hoe groot het probleem in de reguliere geneeskunde is, wordt goed omschreven door allergoloog Prof. J. Brostoff in een uitzending van de BBC. Op de vraag wat een patiënt met voedselintolerantie zou moeten doen antwoordde Brostoff:

‘Naar de huisarts gaan zou het antwoord moeten zijn, maar de meeste artsen zijn niet geïnteresseerd in voedselintolerantie en zeker niet opgeleid in het diagnosticeren ervan. Zolang medische studenten niet onderwezen worden over voedselintolerantie, kunnen onze artsen hier niet bekend mee zijn. Dat is de reden dat patiënten zelf moeten proberen op een of andere manier hulp te zoeken’.

Gut 2004;53:1391-1393 (het oorspronkelijke artikel in PDF-formaat (GUT53:1391.PDF)
Food allergy in irritable bowel syndrome: new facts and old fallacies

E Isolauri1, S Rautava1 and M Kalliomäki2

1 Department of Paediatrics, University of Turku and Turku University Central Hospital, Finland
2 Massachusetts General Hospital East, Combined Program in Pediatric Gastroenterology and Nutrition, Charlestown, Massachusetts, USA

Abstract

The notion of food allergy in irritable bowel syndrome (IBS) is not new. However, recent evidence suggests significant reduction in IBS symptom severity in patients on elimination diets, provided that dietary elimination is based on foods against which the individual had raised IgG antibodies. These findings should encourage studies dissecting the mechanisms responsible for IgG production against dietary antigens and their putative role in IBS

--------------------------------------------------------------------------------

Gut 2004;53:1459-1464 (het oorspronkelijke artikel in PDF-formaat GUT53:1459.PDF)

Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial
W Atkinson1, T A Sheldon2, N Shaath1 and P J Whorwell1

1 Department of Medicine, University Hospital of South Manchester, Manchester, UK
2 Department of Health Sciences, University of York, York, UK

Abstract
Background:
Patients with irritable bowel syndrome (IBS) often feel they have some form of dietary intolerance and frequently try exclusion diets. Tests attempting to predict food sensitivity in IBS have been disappointing but none has utilised IgG antibodies.

Aims: To assess the therapeutic potential of dietary elimination based on the presence of IgG antibodies to food.

Patients: A total of 150 outpatients with IBS were randomised to receive, for three months, either a diet excluding all foods to which they had raised IgG antibodies (enzyme linked immunosorbant assay test) or a sham diet excluding the same number of foods but not those to which they had antibodies.

Methods: Primary outcome measures were change in IBS symptom severity and global rating scores. Non-colonic symptomatology, quality of life, and anxiety/depression were secondary outcomes. Intention to treat analysis was undertaken using a generalised linear model.

Results: After 12 weeks, the true diet resulted in a 10% greater reduction in symptom score than the sham diet (mean difference 39 (95% confidence intervals (CI) 5–72); p = 0.024) with this value increasing to 26% in fully compliant patients (difference 98 (95% CI 52–144); p<0.001). Global rating also significantly improved in the true diet group as a whole (p = 0.048, NNT = 9) and even more in compliant patients (p = 0.006, NNT = 2.5). All other outcomes showed trends favouring the true diet. Relaxing the diet led to a 24% greater deterioration in symptoms in those on the true diet (difference 52 (95% CI 18–88); p = 0.003).

Conclusion: Food elimination based on IgG antibodies may be effective in reducing IBS symptoms and is worthy of further biomedical research.

< vorige