< vorige

Gezondheidsonderzoek

Gezondheidsonderzoek wordt naast een algemeen medisch onderzoek verricht. Het heeft tot doel mensen met zeer bijzondere functies in een uitstekende condities te houden. Voor sommige functies hebben sommige bedrijven maar een werknemer die 24 uur per dag en 365 dagen per jaar “stand by” moet zijn om bij storingen onmiddellijk te kunnen ingrijpen. Een voorbeeld is een programmeur voor de waterhuishouding van attracties in grote vakantieparken. Voor vele parken is slechts een programmeur in dienst, die bij storing meteen afreist en ter plekke gaat. Zijn gezondheid is veel geld waart. Ook al voelt iemand zich gezond, toch heeft een dergelijk iemand regelmatig kleine ongemakken die niet passen bij optimale gezondheid. Over het risico wat dit inhoud is weinig te zeggen.

Ook topsporters en mensen met een stressvolle baan kunnen hebben baat bij dit soort onderzoek, zodat vastgesteld kan worden of ondanks veelvuldig gebruik van multivitaminen er toch geen specifieke tekorten optreden.

Voeding, well-being en essentiële nutriënten zijn verreweg de belangrijkste beïnvloedbare factoren die de gezondheid van de mens bepalen. Zowel overschot als tekorten zullen de gezondheid op den duur negatief beïnvloeden. Het probleem wordt vergroot doordat de optimale waarden niet voor iedereen hetzelfde zijn. De belangrijkste oorzaak hiervan is de biochemische individualiteit, waardoor de behoefte bij niet- zieke mensen enorm kan verschillen. Ook beïnvloeden essentiële nutriënten elkaars behoefte. Stress, spanning en blootstelling aan milieubelastende stoffen verhogen de behoefte aan essentiële nutriënten.
Er zijn vele manieren om deze waarden te onderzoeken. Het probleem dat zich voor dat afwijkende waarden zowel in de cel als in het bloed aanwezig kunnen zijn. Soms is het dan handiger de stofwisseling te zoeken naar processen die mineraal- of vitamine afhankelijk zijn zoals in een aminozuuranalyse. Op deze wijze is sneller duidelijk of er bepaalde tekorten zijn. Een dergelijk onderzoek is gemakkelijker en minder kostbaar dan volledige mineralen en vitamineonderzoeken.

< vorige